Infomasi : Burung Bangau Besar

Spread the love

Burung bangau besar ialah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam: haiwan, filum: kordata, subfilum: bertulang belakang (vertebrata), kelas: burung. Burung bangau besar adalah haiwan berdarah panas, mempunyaï sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Paruh Burung bangau besar tidak bergigi.

Ciri-ciri
Burung bangau besar (nama Inggeris: Great Egret (Tweedie, 1960, 1970; Davison et al. (1989)) atau Large Egret (Madoc, 1976); nama sains: Egretta alba[2]) adalah lebih besar daripada bangau lain, seperti namanya dalam bahasa Melayu dan Inggeris, iaitu berukuran 82 cm (Davison et al., 1989:26), tetapi menurut Tweedie (1960, 1970:10) dan Madoc (1976:36), saiznya 92 cm.

Burung ini berwarna putih seluruh badan (nama spesiesnya alba bermakna putih dalam bahasa Latin), berkaki hitam, dan berparuh kuning. Namun, paruhnya berubah menjadi hitam pada musim membiak (Davison et al., 1989).

Burung bangau besar adalah burung penghijrah, seperti juga burung Bangau Kendi (Bubulcus ibis), namun ia lebih jarang kelihatan di negara ini berbanding burung bangau biasa (Tweedie, 1960, 1970).

Habitat
Burung bangau besar biasanya hidup bersendirian atau dalam kumpulan kecil di sawah atau di paya dan hutan bakau kerana makanan mudah dicari di sana di samping mudah membuat sarang untuk bertelur. Burung bangau besar lebih lumrah dijumpaï di Semenanjung Malaysia daripada di Sabah dan Sarawak. Di Semenanjung Malaysia, burung bangau besar terdapat dengan banyaknya di pantai negeri Perak dan Selangor terutamanya Pulau Ketam kerana terdapat hutan dan paya bakau yang luas di sana. Justeru, burung ini sering kelihatan bertenggek di celah semak bakau sambil berehat atau membersihkan bulunya.

Makanan
Burung bangau besar memburu ikan kecil, ketam, dan haiwan air yang kecil yang dijumpaïnya di dalam lumpur paya bakau atau sawah.

Pembiakan
Meskipun burung bangau besar tidak selumrah burung bangau biasa, ia tetap membiak di negara ini iaitu pada bulan Ogos atau September setiap tahun. Tempat pembiakan burung bangau besar yang terkenal di Semenanjung Malaysia ialah di pantai paya bakau di Selangor dan Perak. Sarangnya dibina secara longgar daripada ranting mati di atas pokok bakau setinggi 1.5 m hingga 6 m dari permukaan air. Sarangnya lebih kecil daripada sarang burung Pucung dan tidak dilapisi daun seperti sarang burung pucung yang dilapisi daun bakau segar. Telurnya tiga biji, berwarna biru tua seperti telur burung Puchong Seriap (Ardea cinerea), tetapi lebih kecil iaitu 5.3 cm x 4 cm (Madoc, 1976).


Sumber : https://ms.wikipedia.org/wiki/Burung_Bangau_Besar

Post navigation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *