Sejarah Pengakap Dunia – Lord Baden Powell

Spread the love
C5RR4wdWAAAlA_I

PERGERAKAN pengakap yang ada sekarang adalah hasil ilham seorang askar Inggeris yang berpangkat Leftenan Jeneral, iaitu Lord Baden Powell yang lebih dikenai sebagai BP sahaja. Pada tahun 1907 beliau telah Berjaya mengadakan satu perkhemahan di Pulau Browsea, di England. Perkhemahan ini merupakan perkhemahan pengakap yag pertama di dunia. Program pengakap di dalam perkhemahan ini dibuat berpandukan buku beliau Aids to Scouting yang ditulis semasa beliau berkhidmat di Afrika.

Lord Baden Powell atau nama penuhnya Robert Stephenson Smyth Baden Powell, merupakan pengakap dengan Hide Park, London. Bapanya, Reverend H.G. Baden Powell, seorang professor sains di Universiti Oxford. Ibunya, anak kepada seorang Laksamana British bernama W.T. Smyth. Beliau mempunyai tujuh orang adik-beradik.

Pada tahun 1870 beliau memulakan persekolahannya, iaitu di Sekolah Charterhouse, England dengan derma pelajaran. Beliau merupakan seorang murid biasa dan tidak mempunyai kelebihan yang istimewa, tetapi dalam tempoh yang singkat sahaja beliau telah membuatkan dirinya terkenal dalam lapangan sukan, lakonan, lukisan dan muzik. Poell juga merupakan penjaga gol bagi pasukan bola sepak sekolahnya.

Setelah berumur 19 tahun, beliau telah tamat pengajian di Charterhouse dan terpaksa membuat pilihan sama ada bekerja atau melanjutkan pelajaran ke Oxford, dan beliau telah memilih untuk bekerja. Beliau telah berjaya dengan cemerlang di dalam peperiksaan pemilihan menjadi seorang tentera. Dengan kejayaan ini, beliau tidak perlu memasuki Sandhurst dan terus menjadi pegawai dalam pasukan Hussar Ke-13 serta ditempatkan di India pada tahun 1876.

Pada tahun 1887 beliau telah dihantar ke Afrika bersama – sama askarnya menawannya. Selepas itu beliau telah ditugaskan untuk melaan bangsa Ashanti. Bangsa Ashanti  terkenal sebagai bangsa yang garang. Tetapi bangsa Ashanti sangat takutkannya, sehingga beliau diberi gelaran ‘serigala yang tidak pernah tidur’ kerana keberanian dan kecekapannya. Pada tahun 1899, beliau telah dinaikkan pangkat menjadi Kolonel.

Huru- hara telah tercetus di antara kerajaan British dengan negeri Transvaal sehingga perhubungan kedua-dua Negara menjadi sangat penting genting, dan Powell telah diberi tugas untuk menubuhkan dua battalion askar berkuda dan ditugaskan ke Afrika Selatan. Beliau telah mempertahankan Bandar Mafeking selama 217hari daripada kepungan musuh yang mempunyai bilangan askar yang berlipat ganda. Peristiwa ini berlaku pada 13 Oktober 1899 hingga 18 Mei 1900, sehinggalah bantuan dari pihak British dating menembusi kepungan musuh.

Semasa musuh mengepung Bandar Mafeking, beliau telah menggunakan kanak-kanak sebagai utusan dan pemberitahu menggantikan askar di medan peperangan. Kepantasan dan kecekapan kanak-kanak ini telah memberi dorongan kepada beliau untuk seterusnya menubuhkan pergerakan pengakap. Selepas peristiwa ini beliau telah dinaikkan pangkat menjadi Mejar Jeneral yang termuda.

  

PENGAKAP DILAHIRKAN

KESAN daripada kepungan Bandar Mafeking dan kanak-kanak sebagai penghantar berita telah menimbulkan rasa ingin mencuba di hati Powell menubuhkan pergerakan pengakap. Beliau telah mula merangka rangcangannya pada tahun 1906 dan pada tahun 1907 beliau telah siap menulis buku Aids to Scounting. Buku ini merupakan rancangan latihan bagi menolong membentuk akhlak dan jasmani kanak-kanak dari apa jua kepercayaan dan lapisan masyarakat. Segala pengalaman semasa bercampur gaul dengan kaum Zulu dan penduduk-penduduk di Afrika telah beliau kumpulkan di dalam buku ini.

Setelah satu perkhemahan yang diadakan di Pulau Brownsea, England pada tahun 1907, diterbitkannya pula buku Scounting For Boys, iaitu pada tahun 1908. Buku ini menjadi panduan asas pergerakan pengakap sehingga ke hari ini. Setelah didpati kaedah latihan di dalam buku Scounting For Boys sangat berguna bagi kanak-kanah, beberapa buah Negara di luar England telah menubuhkan pasukan pengakap.

Setelah banyak kumpulan baru ditubuhkan, telah memberi keyakinan kepada Powell untuk meneruskan pergerakan pengakap sehingga ke akhir hayat. Lantaran itu beliau telah berhenti dari tentera dan meneruskan kerja-kerja dalam pergerakan pengakap. Pada masa tersebut beliau berpangkat Leftenan Jeneral.

Pada tahun 1912 beliau telah keluar mengelilingi dunia untuk menemui pengakap di beberapa negara. Inilah titik permulaan persaudaraan pengakap di seluruh dunia. Apabila tercetus Perang Dunia Pertama, pergerakan pengakap tergendala sebentar, tetapi dipulihkan semula setelah peperangan tamat. Pada tahun 1916 beliau telah mengasas kumpulan Pengakap Kanak-Kanak kerana sebelum ini pergerakan pengakap hanya menerima belia-belia belasan tahun menjadi ahlinya. Pada tahun 1919 Lord Baden Powell telah mengadakan satu tapak perkhemahan pengakap yang pertama di dunia dan dikenali sebagai Gilwell Park di London. Gilwell Park juga merupakan tempat latihan ahli dan pemimpin pengakap yang terulung di dunia.

Pada tahun 1920 pengakap dari seluruh dunia telah berkumpul di London menghadiri jambori dunia pertama. Pada malam akhir jmbori ini Powell telah diisytiharkan menjadi ‘Pengakap Agung Dunia’.

Pergerakan pengakap terus menular ke negara-negara lain sehingga apabila genap usia penubuhannya 21 tahun, keanggotaannya melebihi dua juta orang. Mengenangkan jasa yang diberikan, Baden Powell telah dianugerahkan darjah kemuliaan yang tertinggi di England iaitu Lord, dan diberi gelaran Lord Baden Powell of Gilwell. Setelah jambori pertama di London, jambori-jambori yang lain telah diadakan dan sehingga 1987, sebanyak 19 kali jambori dunia diadakan. Jambol Dunia ke-20 di Thailand pada 2003.

Pada tahun 1937 sewaktu usianya 80 tahun beliau bersama-sama isterinya Lady Baden Powell telah meninggalkan London menjuju ke Kenya, Afrika, iaitu setelah melibatkan diri selama 33 tahun daripada penghidupannya kepada pergerakan pengakap yag ditubuhkannya. Lord Baden Powell telah meninggal dunia di Paxtu, Kenya pada 8 Januari 1941. Beliau telah disemadikan di kawasan Gunung Kenya dan kata-kata terakhir sekali kepada pengakap ialah : Tuhan Memimpin dan Membantu di dalam Kerja-kerjamu. Isteri beliau pula, Lady Baden Powell adalah pengasas pergerakan Pandu Puteri dan beliau telah banyak menolong Powell dalam semua usaha dan kerja mengembangkan pergerakan pengakap di dunia.

Post navigation